Geriatri Yaşlı Bakım ve Tedavi Merkezinde Nöroloji Uzmanı Hamit TOPRAK tarafından hazırlanmıştır.
PARKİNSON HASTALIĞINDA TEDAVİ
Parkinson hastalığının tedavisindeki amaç hastanın aktif, bağımsız, kendi başına işini yapabilir hale gelmesini sağlamaktır. Yapılan tedavi sonucunda kişinin bütün belirtilerinin ortadan kalkması gibi bir durum yoktur. Parkinson hastalığında kullanılan ilaçlar eksik dopamini sağlayan ilaçlar, dopamin gibi etki yapan ilaçlar, dopaminin parçalanmasını engelleyen ilaçlardır. Tedavi sırasında bu ilaçların yan etkilerinin belirlenip ortadan kaldırılması önemlidir. Fakat yan etkisi görülen ilaçların bırakılması veya doktor değiştirilmesi yanlıştır. İlacı bırakmak hastalık belirtilerinin tekrar ortaya çıkmasına neden olur. Doktor değiştirmek ise hastalığın tedavi süresini uzatır.
İlaç tedavisiyle kas sertliği, titreme, hareketlerdeki yavaşlığın düzelme ihtimali yüksektir.
Tedavide bir diğer önemli nokta psikolojik olarak hastanın kaybettiklerini tekrar hastaya kazandırmaktır. Aile ve hekimin bir arada çaba göstermesi hastanın kendisini daha iyi hissetmesini sağlar, hastanın yaşam standardını arttırır. Aileden gelen desteğin tedavi üzerinde önemli etkileri vardır.
Parkinson hastalığına özel bir diyet bulunmamaktadır.
Tedavi uygulanırken hastanın yaşına, hastalığın hangi dönemde olduğuna, hastada görülen belirtiye göre farklı tedavi uygulanır. Uygulanacak ilaç dozu yaşa göre uygulanır.