Alzheimer’da İlaç Tedavisi Dışında Neler Yapılabilir?

Alzheimer’da İlaç Tedavisi Dışında Neler Yapılabilir?

Geriatri Yaşlı Bakım ve Tedavi Merkezinde Nöroloji Uzmanı Hamit TOPRAK tarafından hazırlanmıştır.

Hastanızda davranış ve kişilik değişikliklerinin olabileceğini bilmeniz gerekir. O ve siz zaman içinde bir takım değişiklikler yaşayacaksınız. Bu durum korkutucu olabilir ve esneklik gerektirir.

Öncelikle güvenli bir ev ortamı oluşturulmalıdır.

Bulunduğu ortamın güvenliğini sağladıktan sonra mümkün olduğunca bağımsız olmasına izin verilmelidir. Hastanın yeteneğine uygun, basit görevler verilebilir.

Rutinin dışına çıkmamak gerekir. Her şey yaşamı boyunca sürdürdüğü şekilde kalmalı ve alışkanlıkları değiştirilmemelidir.

Hastanız, olmadık zamanlarda olmadık isteklerde bulunup ısrarcı olabilir. Bu durumda mümkün olduğu kadar zıtlaşmayın, hastanın dikkatini başka bir konuya çekmeye çalışın.

Yanlış konuşmalarını çok sık değiştirmeyin. Olmamış olayları anlatabilirler, mümkün olduğunda onun dünyasında yaşayın.

Hasta da gerçek dışı düşünceler olabilir, suçlamaları kişisel olarak algılamayın.

Halüsinasyonlar hasta için gerçektir, hastayı onların aslında olmadığına inandırmaya çalışmayın.

Hasta saldırganlaşırsa, yatıştırıcı, sakin bir ses tonuyla “lütfen, dur, sakinleş” deyin. Siz korkar veya öfkelenirseniz hasta daha da saldırganlaşır. Dikkatini dağıtmaya çalışın.

Her çeşit tartışma hem siz hem de hastanız üzerinde gereksiz stres yaratır. Yetersizliklere dikkat çekmekten kaçının ve soğukkanlılığınızı koruyun. Üzülmek durumu sadece daha da kötüye götürür. Unutmayın ki bu bir hastalıktır, kişinin hatası değildir.

Hastalığın derecesi ne olursa olsun, asla üçüncü bir kişinin yanında “hasta orada değilmiş gibi” onun hakkında konuşmayın.

Sizi anlamayan hastalarla bakışma, gülümseme ve dokunma ile iletişim kurun. Onunla oturun, elini tutun, sarılın.

Kendinize iyi davranın, vakit ayırın. Bakım verenler arasında depresyon, anksiyete ve strese bağlı fiziksel hastalık oluşabilir. Kendi sağlığınızı, doktor randevularınızı ertelemeyin.

Size yardımcı olacak kaynakları bulun ve yararlanın, aile fertleri ve arkadaşlarınızdan yardım isteyin.

Sıkıntılarınızı benzer deneyimleri olan kişilerle paylaşmak sıkıntınızı hafifletir.

Hayatınız sadece hastanızdan ibaret değildir, unutmayın, siz ne kadar iyi olursanız, hastanıza o kadar yardımcı olabilirsiniz.

Hemen Ara
Yol Tarifi Alın